Uncategorized

“Kuća za Ptice” – Režiser Suzana Bier priča o režiranju glumaca sa povezima preko očiju

“Kuća za ptice” je izašla na Netflix 21. decembra 2018.

Samo što sam završio sa gledanjem ovog filma i mogu reći da je ceo koncept vrlo intrigantan i od prve sekunde film vas zgrabi i ne pušta čitavih 2 sata.

Priča se svodi na jednu vrstu napada na ljudsku vrstu. Napadaju neka bića koja, ako ih vidite, teraju na samoubistvo.

To je scenario koji ume da pomuti mozak onome koji prati tu radnju. Ali nije samo ta radnja ta zbog koje je film ispao tako napet i tako dobar, već to maestralno odrađeno režiranje cele ekipe. Osećaj skučenosti, straha, i napetosti je stvaran. Osećate strah zajedno sa svim likovima. Kretanje kamere, zvuci, gluma… Zbir svih tih delića je sklopio jednu slagalicu koja će biti film koji neću zaboraviti.

Ali iako je ta priča, bila sama po sebi teška za režiranje, nije to bilo najteže za režiserku, već pravilno prikazivanja puta jedne žene kroz veoma čudnu situaciju za majčinstvo.

Naime, priča u filmu “Kuća za ptice” i u istoimenoj knjizi se ne gađaju baš po svemu. Bilo je bitno da priča bude iz perspektive naše glavne junakinje filma, trudnice/majke Malori. Nju igra Sandra Bulok. Režiserka je htela da je u potpunosti razumemo. Nju i stvari koje radi.

Nije Malori tipičan heroj u priči. Ona nije prijatna. Ona je oštra, gruba, pravična, odsečna, hrabra. Prema deci se ni u jednom trenutku u toku radnje filma ne ponaša kao da su deca, već kao da su odrasli ljudi. Učila ih je da prežive u datim situacijama. Ni imena im nije dala već ih zove Dečak i Devojčica.

Ako ste propustili da odgledate trejler za ovaj film, to možete uraditi ovde.

U filmu glavne uloge tumače Sandra Bulok, Džeki Viver, Rosa Salazar, Džon Malkovič, i drugi.

Svi oni su morali da nose poveze preko očiju u toku filma što možete videti i na trejleru. To ih štiti od “čudovišta”. Možete samo zamisliti koliko su puta, uz brzu kretnju, udarali po svim preprekama. Baš taj detalj, povez preko očiju, je rediteljka nekoliko puta koristila da prikaže kako sve izgleda iz perspektive uplašene, ali odlučne Malori – odlučne da spasi živote svojoj deci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *