Vesti

Disney Ima U Planu Da Kupi Fox!!!

Kako saznajemo, u toku su pregovori između glavnih menadžera Disney-a i Fox-a oko prodaje jednog dela kompanije.

Šta to znači?

Pa Disney je dosta toga uradio od kako ima novog šefa. Načinjene su krupne promene u delu marketinga i ulaganja i od kako je taj novi šef došao na poziciju, Disney je kupio Pixar, Lucas Arts i Marvel. Što znači da ima gomilu franšiza, a samo mu je Marvel doneo oko 14 milijardi dolara čiste zarade do sada. Mada još kompanija pokušava da ponovi to što je Marvel uradio, Disney nema ništa protiv ni jedne druge kompanije osim Fox-a. Zašto? Zato što je Marvel u trenutku slabosti pre nekih desetak godina morao da proda dosta svojih ideja. Tako da je Spiderman prodat Sony-ju, a X-men i Fantastic4 Fox-u.

Zašto Sony i Fox

Sony je sa svojim Spiderman-om (u nedostatku bolje izraza) uprskao stvar. Jednostavno pogrešni koraci u kampanji za prošli deo doveli su ih na ivicu promene cele glumačke ekipe i to ih je dovelo do davanje dirigentske palice Marvelu. Znači nisu vratili intelektualnu svojinu, već su samo prijateljski napravili dogovor i zarađuju zajedno. Ali FOX ima mnogo naslova koje Marvel (čitaj Disney) želi. Zamislite samo sukob X-man-a i Avengera. Ili druženje nove verzije Thor-a i Deadpool-a. Ništa od toga se neće dogoditi ako obe franšize ostanu u posedu Fox-a. Znači nemaju interes da kupe celu firmu, već samo Entertainment jedinicu koja je zadužena za Deadpool-a, X-men, X-men New Mutants, Gifted, Fantastic4, The Incredibles, i TV seriju the Legion.

Nov Smer

Sve te franšize su krenule u ozbiljnijem smeru koji nije pogodan za decu. Sve osim animiranog filma The Incredibles je namenjeno odrasloj populaciji i obrađuju se dosta ozbiljne teme i ima dosta nasilja. Pitanje se postavlja, da li će Marvel tj. Disney nastaviti takvu putanju koja je u stvari i uspela i ide od ruke Foxu. Ali ono što Disney hoće jeste da vrati sve te intelektualne svojine kući. I uspeće u tome na jedan ili drugi način.

Monopol

Ali, ukoliko Disney stvarno kupi sve te naslove, napraviće monopol nad celim Box Office-om. 70 procenata svih upsešnih naslova će biti u njihovom posedu i pitanje je onda, gde će im biti kraj. Zašto sve te kompanije jednostavno ne mogu da pariraju Disney-u? Jedna još uvek pokušava a to je WB i nadamo se da će uspeti sa svojim Justice League, mračnijim tonom i napokon napraviti nešto što će Disney naterati da pravi sadržaj koji nije samo bogat šljaštećim efektima i bezbrižnom akcijom, već i dubokoumnom pričom vrednom bioskopske karte. Jer ako ovako nastavimo da pratimo filmove koji samo imaju što svetlije boje i teme koje nemaju veze sa realnošću, kinematografija nikada više neće biti ista. Jer generalna populacija ljudi i dalje voli da prati priču, a ne samo da uživa u vizuelnim efektima, dok se generalno Američka populacija više orijentiše filmovima i sadržajima koji skreću pogled sa realne priče. Zato, filmovi koji imaju mračnu tematiku “nemaju prođu”, tj. ne prolaze dobro na domaćem (Američkom) tržištu ali zato u svetu zgrnu milione. Samo, da li je to dovoljno da ostale firme i dalje proizvode ozbiljne, kvalitetne sadržaje, ili će svi krenuti da snimaju sadržaje dostojne tematike koju je obradio film “Idiocracy”? Da li ćemo svi postati toliko plitkoumni da nas privlače samo ostvarenja poput 50 Shades of Gray, Tranformers, i Avengers? Dok filmovi kao što su Blade Runner, Arrival, ili Hidden Figures tamo negde u zapećku, samo zato što gledaocu nije sve nacrtano, već mora malkice da uključi mozak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *